Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Féltékenység

 Glitter Photos

 

A féltékenységről rengeteg gondolat született ezidáig, így rengeteg idézetet olvasható róla.

Fontos tudni, hogy ezen idézeteket azonban a szerző, gondolkodó saját véleményét és elgondolását tükrözik, és nem feltétlenül ajánlatos igazságként elfogadni őket!

Úgyhogy ennek fényében ajánlom a következő néhány féltékenység-idézetet átolvasni.

A megvetett szerelem halál, de a féltékenység még több: a halál félelme.

Ludwig Börne

Az igaz szerelemmel mindig együtt jár a rettegés – a féltékenység.

Lord Lytton

Egyetlen férfi sem ütközik meg azon, ha egy másik férfi szemet vet szerelme tárgyára. Egyedül a nő viselkedése képes ezt égető kínná változtatni.

Jane Austen

A féltékenység állandóan együtt él a szerelemmel, de nem egyszer túl is éli azt.

La Rochefoucauld

Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem.

William Shakespeare

A féltékenység a nőben csak a hiúság sebe. A férfiban kínszenvedés, amely mélységes, mint a lelki gyötrelem, és folytonos, mint a testi fájdalom.

Anatole France

A féltékenység, ha úgy vesszük, igaz és érthető indulat, hiszen nem kíván mást, mint megőrizni, ami a miénk, vagy amiről azt hisszük, hogy a miénk; az irigység viszont puszta düh, mely nem képes elviselni, hogy másnak is legyen valamije.

Francois de La Rochefoucauld

A féltékenység a kétségből táplálkozik, s vagy dühöngéssé válik, vagy véget ér, mihelyt a kétség helyét bizonyosság foglalja el.

La Rochefoucauld

Eljön az idő, amikor minden kijárat lezárul, mintha viasszal tapasztanák be. Ülsz a szobádban, a testedben érzed a szúró fájdalmat, ami összeszorítja a torkodat és veszélyes kis könnyzacskókká préselődik a szemed mögött. Egy szó, egyetlen mozdulat és mindaz, ami felgyülemlett benned – elmérgesedett harag, elüszkösödött féltékenység, teljesíthetetlen vágyak – kirobban belőled dühös, tehetetlen könnyekben, zavart zokogásban és hüppögésben, és mindez nem is szól senkinek. Nincs kar, hogy átöleljen, nincs hang, hogy azt mondja: jó, jó. Aludj és felejtsd el. – Nem, nem. Ebben a szörnyű, új függetlenségben a veszedelmes, intő fájdalmat érzed, a kevés alvás és a túlfeszített idegek játékát és azt a sejtést, hogy ezúttal a kártyákat ellened rakták, és a halom egyre nő. Kijárat kell és mindet plomba zárja. Éjjel-nappal a magad csinálta sötét, szűk börtönben élsz.

Sylvia Plath

Csak egy kis féltékenység kell ahhoz, hogy eszét veszítse az ember. Vajákosoknak hisz, temetőben mászkál, koponyát, csontokat szedeget. Folyton sírhatnék kínozza, könnyek csiklandják orrát, és nagyítóra van szüksége ahhoz, hogy felfedezze magát a tükörben. A lelki szörny kicsinnyé tesz: eltörpülsz. És a fájdalom egyre csak dagad. Hízik, kórosan, sorvasztóan.

Vavyan Fable

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

J

(Vendég, 2019.02.14 09:39)

Jó az oldal!

 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 3
Összes: 310510
30 nap: 2964
24 óra: 213